Malou K Media är det lilla förlaget på landet. Att bo två mil från närmaste stad är inte alltid det bästa när man har ett förlag, men det går! Fördelen med dagens teknik är att man kan sitta nästan var som helst och arbeta, bara man har ett bra bredband. Att sedan transportföretagen som kommer med bokleveranserna inte alltid har så lätt att hitta är en helt annan sak...

 

Eddy och Ella på älgjakt

 

Att starta bokförlag har länge varit en dröm. I oktober 2011 startade jag eget och planen var att när jag blev varm i kläderna skulle jag ta tag i den drömmen. Det gick dock lite fortare för redan i början av december fick jag ok till att ta tag i ett bokmanus som Svenska Jägareförbundet hade, och det skulle vara klart i februari! 

 

Lite tidspress är aldrig fel och det var bara att ta tag i projektet och lära sig allt om hur man gör en bok i InDesign, ISBN-nummer och lära sig att skriva (och läsa) tryckofferter. Boken Bland älgar, vargar och miljöpartister kom ut som planerat i februari 2012. 

  

Att hålla sin första bok i handen gav naturligtvis mersmak! Raskt engagerade jag en författare som jag kände sedan tidigare och som jag visste satt på ett bra bokmanus. I juni 2012 kom skrönan När statsministern fick en lysande idé och vargfrågan fick sin lösning från tryckeriet. Under våren och sommaren arbetade jag också ihop med en barnboksförfattare och en illustratör och i september kom barnboken Ella på älgjakt ut. Bilden ovan visar när 2 000 exemplar har blivit nedkörd med traktor till min gårdsplan – och hur hundarna glatt hjälper till! Denna bok passade jag också på att ge ut på tyska, Ella auf Elchjagd. Året avslutades med att boken Shadow – att skapa en skugga kom ut. Den boken gav jag inte ut på mitt eget förlag, men jag gjorde layout och skötte tryckhanteringen, med mera.

 

År två, det vill säga 2013, började med Träna och starta på prov i viltspår. Perfekt inför vårens träning. Lite senare kom Stor, stark och omtyckt, ett beställningsjobb från Svenska Jägareförbundet. Sommaren och hösten blev en bråd tid. Både memoarerna Mitt vilda liv och den historiska romanen Skogs Per skulle göras liksom beställningsboken 75 år i allmänhetens tjänst. Alla kom ut i tid och blev mycket bra!

 

Våren 2014 blev det stora projektet Trädgård för hundägare klar. Det är en bok som jag hållit på med i ett par år och som nu äntligen trycktes mellan hårda pärmar. Granngården nappade och under våren fick jag mail från människor runt om i landet som hade sett boken i olika affärer. Kul! Under sommaren arbetade jag med nästa stora projekt, boken Tjäder - bland skogsbruk, rävar och andra jägare. Den kom ut på senhösten och blev en riktig succé. Första upplagan sålde slut på bara 1,5 månad. Lagom till jul gjorde jag också nytryck på Ella på älgjakt, en barnbok som verkligen gjort succé och som sålt slut.

 

2015 började med att skicka Tjäder - bland skogsbruk, rävar och andra jägare på nytryck. Samtidigt passade jag på att göra nytryck på Träna och starta på prov i viltspår, som varit slut sedan hösten. Under våren arbetar jag också på den engelska versionen av Shadow och hjälpte till med boken Fjällen. Till hösten hoppas jag på att uppföljningen på Ella, Ella på ripjakt, tar form.